Haavisto Espoossa: Suomen tulee vaikuttaa Natossa myös tasa-arvon edistämiseksi

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston mukaan Suomen tulee vaikuttaa Natossa tasa-arvon edistämiseksi. Haavisto linjasi tulevan presidentin pöydälle tulevia tasa-arvoa koskevia elementtejä puheessaan Espoossa osana Yhteinen Suomi -kiertuetta.

Haaviston mukaan Suomen olisi luonteva edistää tasa-arvoa Natossa yhdessä Ruotsin kanssa.

”Meille järjestö näyttäytyy usein sotilaallisia puolustussuunnitelmia koordinoivana sotilaiden pelikenttänä. Naton arki on kuitenkin pitkälti perinteistä diplomatiaa. Naiset, rauha ja turvallisuus -asiat ovat sielläkin keskeisiä”, Haavisto muistuttaa.

Haavisto korosti myös, että Suomen tulee jatkaa ja vahvistaa tukeaan Ukrainalle myös tasa-arvon edistämiseksi.

”Venäjän hyökkäyssodan keskellä Ukraina on ratifioinut naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen. Se on suuri askel eteenpäin. Suomen tulee kaikin voimin tukea sen toimeenpanoa. Kysymys on koko tasa-arvoisen yhteiskuntamallin tukemisesta”, Haavisto sanoi.

”Voimme vain kuvitella, miltä Putinin Ukraina näyttäisi tasa-arvonkin kannalta”, Haavisto sanoi.

Haavisto otti myös kantaa maailmalla nousevaan naisten ja vähemmistöjen oikeuksia vastaan toimivaan liikehdintään.

”Euroopassa – muuallakin kuin Unkarissa -, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja monissa demokratian rajamailla toimivissa valtioissa voimme kuulla yhteiskunnallista puhetta, jonka jo toivoimme jääneen historiaan, historiankirjojen synkimmille sivuille”, Haavisto sanoi.

”Tämä ns. antigender-liike on erilaisten toimijoiden ideologinen suuntaus. Liikkeen toiminnan kohteina ovat ennen kaikkea naiset ja vähemmistöt: seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, seksuaalivähemmistöt sekä erityisesti transihmiset.”, Haavisto sanoi. 

”Suomen on tuotava valo taantumuksen huoneisiin. Tiedämme jo, että maissa, joissa vähemmistöjen oikeudet menevät, menevät muutkin oikeudet. Tasa-arvon vastaisen liikkeen luonne on autoritäärinen ja eriarvoisuutta lisäävä”, Haavisto sanoi.

Haavisto muistutti puheessaan, että kotimaassa riittää vielä paljon tehtävää tasa-arvon edistämiseksi. Suomi on edelleen Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille. 

Haaviston mukaan sukupuolten välinen palkkaero on myös kaventunut liian hitaasti EU:ssa. Naiset ansaitsevat edelleen keskimäärin noin 13 % vähemmän palkkatöistä kuin miehet.

”Voimakasta toivetta ja painetta poliittisille päättäjille kuitenkin on. Yhdeksän kymmenestä eurooppalaisesta katsoo, ettei ole hyväksyttävää, että naiset saavat vähemmän palkkaa kuin miehet samasta tai samanarvoisesta työstä”, Haavisto sanoi.

”Presidenttinä vaatisin nollatoleranssia sekä rasismille että naisten aseman vastaiselle puheelle”, Haavisto päättää puheensa.